/ Serviciul de presă  

Ziua Mondială a Sănătăţii – „Ţine tensiunea arterială sub control”

La data de 7 aprilie în lume este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, care în acest an se desfăşoară cu genericul „Ţine tensiunea arterială sub control". Această zi va fi dedicată reducerii tensiunii arteriale ridicate şi prevenirii atacului de cord şi al accidentului vascular cerebral.
 
Hipertensiunea arteriala (HTA) se defineşte prin creşterea de durată a valorilor tensiunii sistolice şi/sau diastolice peste 140 mmHg şi respectiv 90 mmHg la adulţi. 
 
Hipertensiunea arteriala este unul din principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare care determină cele mai multe decese în populaţie, ca accidentul vascular cerebral (ictus) şi infarctul de miocard, precum şi pentru afecţiuni renale.

Hipertensiunea arterială, care metaforic este denumită „ucigaşul tăcut", a devenit o problema majora de sănătate publica, prevalenţa acesteia fiind în continuă creştere. Dacă, în a. 2000, numărul de adulţi cu hipertensiune arterială la nivel mondial era de 972 milioane, se aşteaptă, ca acesta să crească la 1,56 miliarde in anul 2025. În cadrul screeningului cardiovascular naţional efectuat în Moldova în anul 2010 de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină s-a identificat că 72,4% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, au tensiunea arterială sistolică ridicată şi 52% au nivelul crescut de tensiunea arterială diastolică.

În 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atribuit 13% din numărul total de decese la nivel mondial tensiunii arteriale ridicate, ceea ce a determinat ca această problemă să devină una de importanţă primordială pentru sănătatea publică la nivel mondial. Hipertensiunea cauzează 22% din atacurile de cord în Europa de Vest şi 25 % - în Europa de Est. Bolile cardiovasculare, pentru care tensiunea arterială ridicată reprezintă un factor determinant, cauzează anual 42% din totalul deceselor din Regiunea Europeană şi circa 56% din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor 10 ani în Republica Moldova.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită, iar impactul ei poate fi semnificativ redus - cu milioane de vieţi salvate prin combinarea măsurilor de prevenire şi control al acestei maladii.
 
Persoanele pot reduce riscul atacului de cord şi al ictusului şi îşi pot controla valorile tensiunii sale arteriale prin: 
• Respectarea unui regim alimentar sănătos.
• Reducerea consumului de sare (sub 5 gr/zi).
• Practicarea regulată a efortului fizic.
• Menţinerea masei corporale în limitele normei.
• Renunţarea la fumat.
• Reducerea consumului de alcool.
• Gestionarea stresului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diminuarea consumului de sare reprezintă una dintre cele mai simple modalităţi de a reduce tensiunea arterială ridicată şi prin urmare, riscul bolilor cardiovasculare. Reducerea consumului de sare sub 5 g pe zi (echivalentul unei linguriţe de ceai) reduce riscul de apariţie a ictusului cu 23% şi a bolilor cardiovasculare cu 17%. Aportul zilnic de sare pentru majoritatea persoanelor din Regiunea Europeană a OMS este de aproximativ 8-11 g pe zi - mult peste nivelul recomandat.

Totodată, nu sarea de bucătărie contribuie cel mai mult la aportul de sare - 80% din consumul acesteia în Uniunea Europeană revine produselor alimentare procesate, precum caşcavalul, pâinea şi semipreparatele. Multe persoane consumă mult mai multă sare decât presupun, fapt ce exercită un impact negativ asupra tensiunii arteriale şi a stării generale de sănătate a sistemului cardiovascular.

La 4 aprilie curent, Biroul Regional al OMS pentru Europa a lansat raportul „Cartografierea iniţiativelor de reducere a consumului de sare în Regiunea Europeană a OMS". Mai multe ţări au obţinut deja rezultate semnificative implementând măsurile acestei iniţiative, inclusiv etichetarea produselor alimentare, educarea consumatorilor, actualizarea ghidurilor privind regimurile alimentare şi negocierea cu producătorii de produse alimentare în vederea reducerii conţinutul de sare în produsele procesate.

Cele 12 produse cu conţinut sporit de sare la care trebuie să atragem atenţia sunt: pâinea, produsele de carne, caşcavalul, bucatele gata preparate, supele, cerealele pentru micul dejun, produsele de peşte, chips-urile şi snack-urile picante, bucatele preparate la comandă şi din restaurante, sosurile, condimentele şi mirodeniile, produsele din cartofi semifabricate.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, 7 aprilie 2013, Ministerul Sănătăţii a elaborat un Ordin cu privire la organizarea Zilei sus menţionate, precum şi agenda evenimentelor dedicate acestei zile.

Ordin cu privire la organizarea Zilei Mondiale a Sănătăţii 2013

Pentru informaţii suplimentare accesaţi: http://www.euro.who.int/en/who-we-are/whd/world-health-day-2013Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova