/ Serviciul de presă  

Ziua Mondială de combatere a malariei – 25 aprilie 2013.

Ziua Mondială de combatere a malariei se marchează anual la 25 aprilie în comemorarea efortului global în depăşirea acestei probleme de sănătate, iar în acest an ziua de 25 aprilie se desfăşoară sub genericul „Investiţi în viitor: învingeţi malaria".

Malaria prezintă una din cele trei probleme prioritare declarate oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de importanţa majoră de Sănătate Publică (TB, HIV/SIDA şi Malaria). Astfel a apărut necesitatea crării Fondului Global "TB, SIDA şi Malaria", menit să acorde asistenţă în diagnosticarea, tratamentul, supravegherea şi prevenirea acestor maladii, inclusiv asistenţă tehnică şi financiară.

Raportul OMS denotă că în anul 2010 s-au înregistrat peste 216 mln. cazuri de malarie, cu peste 660 000 cazuri fatale, dintre care mai mult de 90% decese pe continental African, inclusiv 86% la copii până la 5 ani. Fiecare 30 secunde în lume decedează un copil de paludism.

Pe teritotiul Republicii Moldova în anul 2012 au fost înregistrate 29 de cazuri de malarie de import, comparativ cu 13 cazuri din 2011. Din cele 29 de cazuri, 20 au fost înregistrate în mun. Chişinău, iar resul în raioanele Criuleni, Dubăsari, Hînceşti, Glodeni, Ialoveni, Orhei, Comrat. Cele mai multe cazuri au fost importate din Sudan, alte 3 din Côte d'Ivoire şi câte 1 caz din Congo şi Ghana. La 28 bolnavi a fost depistată malaria tropicală şi la un bolnav malaria ovale.

Originea şi răspândirea bolii. Malaria (paludismul) - este cauzată de paraziţii genului Plasmodium şi transmisă de la o persoană la alta prin muşcăturile ţânţarilor de genul Anopheles şi se manifestă prin epidemii de proporţii în majoritatea regiunilor tropicale. Cele mai mari şi stabile focare de malarie sunt atestate în Africa, Asia de Sud-Est şi America Latină. În Africa, la sud de Sahara, malaria ucide zilnic 3000 de copii cu vârsta până la cinci ani. Parazitul Plasmodium falciparum, care cauzează forma cea mai gravă de malarie este responsabil pentru majoritatea deceselor asociate cu această boală. Malaria frecvent este asociată cu sărăcia şi poate fi un obstacol esenţial în dezvoltarea economică a unor regiuni de pe glob.

Semnele clinice ale malariei. Debutează la a 10-15 zi după molipsire şi se manifestă prin semne gripale: febră, frisoane (senzaţie de frig), dureri de cap şi musculare, oboseală, greţuri şi vărsături. Din cauza pierderii globulelor roşii din sânge poate provoca anemie şi icter (coloraţia galbenă a pielii şi a ochilor). Dacă nu este tratată prompt, provocată de P. falciparum malaria tropicală poate provoca complicaţii severe şi decese. Malaria poate fi vindecată, dar numai sub supravegherea medicală. În cazul stabilirii diagnozei, tratamentul malariei trebuie administrat imediat. În prevenirea complicaţiilor şi consecinţelor grave sănătăţii şi vieţii bolnavilor de malarie diagnosticul precoce şi tratamentul prompt sunt principalele elemente de care trebuie de ţinut cont.

Măsuri de prevenire. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei. Unica metodă de prevenire a declanşării bolii este chimioprofilaxia( administrarea remediilor antimalarice). Pentru a preveni paludismul, persoanele care pleacă în ţările endemice la malarie trebuie să administreze fără întreruperi, medicamentul prescris de medicul infecţionist sau medicul de familie, cu 2 săptămâni înainte de plecare în focar, pe toată perioada aflării în zona de risc şi 4-6 săptămâni după părăsirea zonei endemice.

O altă măsură de prevenire a molipsirii este protejarea de înţepăгturile de ţânţari. Aceasta impune: dotarea ferestrelor şi uşilor cu plase anti-moschit pentru prevenirea pătrunderii ţânţarilor în încăperi; limitarea plimbărilor în perioada nocturnă; utilizarea plaselor impregnate cu insecticide, a cremelor, spray-urilor şi a electrofumegatorilor speciali.

Pulverizarea insecticidelor reziduale este măsura cea mai eficientă de a reduce rapid numărul de ţânţari. Eficienţa maximă este atinsă atunci când insecticidele sunt pulverizate pe cel puţin 80% din spaţii. Actualmente există insecticide care, fiind pulverizare în interior, rămân active pentru 3-6 luni, în funcţie de substanţă şi tipul suprafeţei tratate.

Pentru buna organizare şi desfăşurare a Zilei Mondiale de combatere a malariei, Ministerului Sănătăţii a aprobat ordinul nr.423 din 08.04.2013 "Cu privire la organizarea Zilei Mondiale de combatere a malariei - 25 aprilie 2013, precum şi Planul activităţilor de bază pentru organizarea acestei zile cu genericul „Investiţi în viitor: învingeţi malaria".

 Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova