/ Serviciul de presă  

7 mai 2013 - Ziua mondială a astmului

Ziua mondială a astmului, marcată în acest an la 7 mai, are scopul de a aduce în atenţia opiniei publice problemele de sănătate publică, cauzate de astm pentru a creşte nivelul de conştientizare asupra gravităţii acestei maladii şi de a intensifica măsurile de prevenire a acestei afecţiunii. Manifestările consacrate acestei zile se desfăşoară cu sloganul "Puteţi controla astmul dumneavoastră", având ca subtemă "E timpul pentru controlul astmului bronşic".

Astmul este o boală a căilor respiratorii, caracterizată prin respiraţie defectuoasă, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. Cauzele apariţiei şi dezvoltării acestei boli inflamatorii a căilor respiratorii sunt cunoscute insuficient, iar creşterea vertiginoasă a prevalenţei astmului în lume constituie o adevărată provocare pentru medicina modernă.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de astm, până în anul 2025 se estimează o creştere a acestor bolnavi până la 400 de milioane.

Actualmente, conform datelor statistice emise de Centrul Naţional de Management în Sănătate, în Republica Moldova, peste 8000 de persoane suferă de astm (22,6 la 10 000 populaţie), numărul bolnavilor fiind în continuă creştere. Acest diagnostic a fost confirmat inclusiv la 1480 copii. Instituţiile medicale specializate în domeniu oferă întreaga gamă de servicii medicale de diagnosticare şi tratament pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu astm şi asigurarea unui control eficient al acestei afecţiuni în Republica Moldova.

Ziua mondială a astmului a fost iniţiată pentru prima dată în anul 1998, în prezent fiind consemnată în peste 35 de ţări. Prin manifestările organizate tradiţional cu ocazia acestei zile, specialiştii din domeniu doresc să reducă numărul spitalizărilor cauzate de astm, precum şi să îmbunătăţească controlul acestei maladii. Pentru pacienţii cu astm, controlul bolii semnifică lipsa simptomelor de astm (fie chiar şi a simptomatologiei minime), asigurarea unor condiţii în care astmaticii au o funcţie pulmonară normală, nu sunt nevoiţi să se trezească în timpul nopţii să ia medicaţia de criză şi nu mai trec prin calvarul crizelor de astm.
 


Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova