/ Serviciul de presă  

Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA

În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai (în acest an 19 mai) în lume este marcată Ziua internaţionala de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Cu această ocazie este organizată campania internaţională - Ziua Lumânărilor Aprinse, ce a devenit una din mişcările anti-HIV/SIDA la nivel mondial.

Infecţia HIV este o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. În lume trăiesc cu HIV 35,9 milioane de persoane, ceea ce constituie aproximativ 0,6% din populaţia lumii.

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate 8061 cazuri de infecţie cu HIV. În 2012, incidenţa infecţiei HIV la 100 mii populaţie a constituit în republică 18,47 cazuri, inclusiv 13,57 în teritoriile din dreapta Nistrului şi 50,82 - în teritoriile din stânga Nistrului.

Cei mai înalţi indici ai prevalenţei se înregistrează în mun. Bălţi, or.Tiraspol, or.Bender, mun.Chişinău şi în raioanele Rîbniţa, Slobozia, Grigoriopol, Basarabeasca, Glodeni. În celelalte raioane, indicele prevalenţei este sub nivelul mediu înregistrat pe republică.

Ca şi în anii precedenţi, se menţine creşterea numărului de persoane infectate pe cale heterosexuală - 86,12%, rata cazurilor de infectare prin intermediul consumului de droguri injectabile este în descreştere si constituie - 5,54%. Cel mai afectat este segmental de vârstă 15-39 ani - 74,24%.

Ministerul Sănătăţii, în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, implementează Programului Naţional de Prevenire şi Control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală şi altor programe educaţionale şi de sănătate. La fel sunt realizate activităţi axate pe prestarea serviciilor de asistenţă, prevenire, comunicare, tratament, aderarea la tratament ARV, îngrijiri medicale şi suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA.

Nu există listă de aşteptare pentru tratamentul ARV a persoanelor cu HIV/SIDA. În republică activează 8 cabinete teritoriale pentru supraveghere în condiţii de ambulatoriu şi tratament ambulatoriu, inclusiv în partea de est a ţării şi instituţiile penitenciare. La moment, în Republica Moldova, inclusiv pe teritoriul din stânga Nistrului, se administrează tratament ARV 1185 pacienţi.

În scopul asigurării accesului la servicii de consiliere şi testare voluntară a populaţiei activează 62 de cabinete de consiliere şi testare voluntară la HIV în cadrul instituţiilor medico-sanitare publice, care prestează servicii de informare, consultanţă, consiliere şi testare confidenţială şi gratuită.

Cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de HIV/SIDA în perioada 19-30 mai 2013, cu participarea reprezentanţilor sectorului guvernamental, în parteneriat cu societatea civila şi cu susţinerea donatorilor bilaterali şi organizaţiilor internaţionale, vor fi organizate o serie de acţiuni întru comemorarea persoanelor decedate de SIDA şi diverse activităţi de informare, de promovare a modului sănătos de viaţă, a metodelor de prevenire, tratament şi suport a persoanelor care suferă de această maladie.

Totodată, la 19 mai 2013, orele 10.00, va fi dat startul "Caravana Auto - Pentru Viaţă" 2013, susţinută de Ministerul Sănătăţii, pentru a transmite un mesaj de solidaritate faţă de persoanele infectate cu HIV din Republica Moldova şi un îndemn la non-discriminare, la eliminarea prejudecăţilor asupra acestei maladii.
În cadrul campaniei „Caravana Auto - Pentru Viaţă" vor fi organizare şi desfăşurate activităţi de prevenire, prin testarea rapidă cu teste bazate pe salivă în mun. Bălţi şi Chişinău, r-le Comrat, Cahul.

La 30 mai va avea loc inaugurarea unui complex arhitectural (scaun/bancă publică) în memoria persoanelor decedate de SIDA care va avea loc în mun. Chişinău Gradina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt", Aleea Clasicilor.

Pentru prima data Ziua Internaţionala de comemorare a persoanelor care au decedat de SIDA a fost marcata in anul 1983 în oraşul american San-Francisco. Organizatori ai acţiunii au fost persoane afectate direct de epidemie şi care au ieşit în strada pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra problemei HIV/SIDA si necesităţii asigurării tratamentului persoanelor infectate.
 


Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova