/ Educaţie pentru sănătate  

Diabetul zaharat

      Diabetul este o boală cronică în care nivelul glucozei ("zahărului") din sînge ( glicemia ) creşte peste normal. Excesul de glucoză în sînge este dăunător sănătăţii. Glucoza provine din digestia alimentelor. Pentru a putea pătrunde în celule unde este folosită drept combustibil, glucoza are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza producţei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorită insensibilităţii celulare la insulina. În ambele situatii nivelul glucozei din sînge depăşeşte valorile normale.

 

Normal

Diabet latent

Diabet

Glicemia pe nemîncate

70-110 mg/dl

>111 si < 126 mg/dl

Peste 126 mg/dl

 Glicemia provocată (la 2 ore

 dupa ingestia a 75 g

 glucoza)      

< 140 mg/dl

>140 si < 200 mg/dl

Peste 200 mg/dl
    Sisimptome de diabet


      Semne si simptome

> Sete exagerată
> Urinare frecventă
> Foame sau oboseală exagerată
> Scadere făra motiv în greutate
> Vindecare lentă a rănilor
> Piele uscată, cu senzaţie de mîncarime
> Pierderea sensibilităţii la nivelul extremităţii picioarelor
> Slăbirea vederii

      Există 2 tipuri de diabet:

      Diabetul de tip I , care apare la copii sau tineri. Este considerată o boala auto-imuna, în care sistemul imun atacă celulele producătoare de insulină din pancreas şi acesta nu mai poate fabrica suficientă insulina. Aceşti bolnavi au adesea nevoie de injecţii cu insulina pentru tot restul vieţii.

      Diabetul de tip II , de maturitate sau non-insulino-dependent. Acesta apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani şi reprezintă cea mai raspîndită forma de diabet. La aceşti bolnavi, pancreasul produce insulină, dar organismul nu o poate folosi eficient. Rezultatul este acumularea glucozei în sînge ( hiperglicemia ). Diabetul de tip II apare în 80% din cazuri la persoane supraponderale. Date recente au stabilit ca este vorba de o rezistentă a celulelor la acţiunea insulinei provocată de consumul excesiv de grăsimi animale.

      Consecinţe

      Diabetul zaharat afectează vasele sangvine, nervii, inima, rinichii, ochii şi provoacă invalidizarea frecventă a persoanelor în vîrstă aptă de muncă.

      Dupa un numar de ani, diabetul poate produce complicaţii grave la nivelul:

-  ochilor (retinopatia diabetica)
-  rinichilor (nefropatia diabetica) 
-  nervilor (neuropatia diabetica) 
-  vaselor de sînge (ateroscleroza accelerata) 
- gingiilor, dinţilor, organelor genitale, etc.

• De asemenea, exista riscul scăderii bruşte a nivelului glucozei din sînge ( hipoglicemie ) sau creşterii ei ( hiperglicemie ), cu coma şi risc de deces.

      Date statistice

      Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent în lume 240 mln persoane trăiesc cu diabet zaharat. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte pînă la 380 de milioane. 

      În acest an medicii îşi propun să atragă atenţia asupra creşterii răspîndirii diabetului zaharat în rîndul copiilor şi adolescenţilor - cu 3% în fiecare an, iar între preşcolari - cu 5% pe an. În prezent s-a stabilit că în rîndul tinerilor şi adolescenţilor este în creştere şi diabetul zaharat de tip II.

     De la începutul anului 2008 sunt la evidenţă 49 080 bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv 395 de copii cu diabet zaharat tip 1 şi 72 adolescenţi cu tip 2. Din totalitatea pacienţilor cu diabet, 4 441 (9%) sunt cu diabet tip 1 şi 44,639 (91%) cu tip 2. Se consideră că diabetul zaharat tip 2 la copii şi adolescenţi este rar, dar studiile aflate în curs de desfăşurare arătă că printre copiii şi adolescenţii cu factori de risc cum este obezitatea, ereditatea marcată pentru diabet, alte patologii endocrine rata celor depistaţi este 7-10% din numărul celor investigaţi.

    Prevalenţa diabetului constituie 137,2 la 10.000 populaţie; la copii 20,4 la 10.000 populaţie. Cazuri noi de boală sunt înregistrate anual 6.828; dintre care 6771 adulţi şi 57 copii. Incidenţa diabetului este de 26,2 la 10.000 populaţie; la copii 3,4 la 10.000 populaţie.     

     Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspîndite maladii cronice la copii, care este încă diagnosticată cu întîrziere, sau cînd copilul are cetoacidoză diabetică. Diabetul afectează viaţa copiilor prin necesitatea de a controla în permanenţă nivelul glucozei, de a administra insulina şi a respecta echilibrul între regimul de alimentare corect şi efortul fizic.


      Prevenire

      Programul prevede acţiuni de propagare a cunoştinţelor privind masa corporală normală, alimentaţia sănătoasă şi limitarea în raţia alimentară a glucidelor rafinate şi grăsimilor, reducerea consumului de alcool şi a băuturilor îndulcite, educarea sanitară a copiilor, atît în familie, cît şi în instituţiile de învăţămînt, propagarea activităţii fizice şi a modului sănătos de viaţă.

      Soluţii de tratare

      Dieta şi exercitiul fizic sunt cheia realizării obiectivelor de mai sus. În plus, persoanele care suferă de diabet de tip I şi unii din cei cu diabet de tip II necesită administrare de insulina sau alte medicamente care scad nivelul sangvin al glucozei.

      Dacă pîna recent se recomanda diabeticilor o dieta bogată în grăsimi şi proteine animale (carne, oua, lactate), în paralel cu controlul strict al consumului de carbohidrati, astăzi recomandările s-au schimbat radical din cauza că această dieta, deşi reuşeşte să menţină nivelul glucozei sangvine sub control, accelerează apariţia complicaţiilor şi ucide pacientul înainte de vreme.

       În principiu, o dieta vegetariană variată, bazată pe cereale integrale, legume, fructe, verdeţuri, leguminoase (familia fasolei), nuci şi seminţe este optima pentru controlul zahărului din sînge şi pentru evitarea complicaţiilor de temut ale diabetului.

       Exercitiul fizic are o serie de efecte benefice pentru diabetic: creşte sensibilitatea celulara la insulina, ceea ce conduce la un mai bun control al glicemiei, previne apariţia complicaţiilor cardiovasculare, scade nivelul grăsimilor sangvine, ajută la pierderea excesului ponderal, etc.
Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova