/ Educaţie pentru sănătate / Infecţioase  

Oreionul

Oreionul 

Boală infecţioasă virală acută, extrem de contagioasă, provocată de un paramixovirus, se manifesta, în principal, prin creşterea în volum, dureroasă a glandelor parotide (glande salivare situate între ureche şi mandibulă).

Transmiterea oreionului

Oreionul este transmis de la o persoană infectată la cea sănătoasă pe cale aeriană şi de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate, cum ar fi : şerveţele, batiste, pahare. Cel mai frecvent sunt afectati copiii. Persoanele infectate pot răspîndi virusul aproximativ 7-9 zile după ce simptomele apar. Perioada de incubaţie (perioada dintre momentul infectării şi momentul apariţiei simptomelor) este de obicei de 16-18 zile deşi poate fi şi peste 25 de zile.

 

Situaţia epidemiei în Republica Moldova

 În Republica Moldova, în luna noiembrie 2007 s-au înregistrat 383 cazuri de oreion, înclusiv 225 cazuri la copii pînă la 17 ani, comparativ cu 36 cazuri de oreion, inclusiv 23 la copii pînă la 17 ani în noiembrie 2006. În perioada ianuarie - noiembrie 2007 s-au înregistrat 674 cazuri, inclusiv 446 cazuri la copii pănă la 17 ani (perioada similară a.2006 - 208 cazuri, inclusiv 171 la copii pînă la 17 ani). Continuă să se înregistreze zilnic cazuri noi de boală.

Simptomele infecţiei

Virusul prezintă o tendinţă naturală sa se fixeze pe glande şi nervi:

- creşterea în volum, dureroasă, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflaţi, aproximativ 30-40% din cei infectaţi prezintă acest simptom care e considerat de către mulţi un semn caracteristic pentru boală, deşi el poate aparea şi în alte afecţiuni ;

- febră cuprinsă între 38-40 °C;

- cefalee (dureri de cap), durere la nivelul urechii, senzaţie de gît uscat şi durere la înghiţire sau deschiderea gurii;

- durere resimţită, atunci cînd se consumă mîncăruri sau băuturi acre cum ar fi: sucuri sau citrice;

- oboseală cu dureri musculare sau articulare;

- lipsa poftei de mîncare şi vărsături.

 

Complicaţii

Oreionul ia în unele cazuri o forma neuromeningeana (meningita, encefalită, atingere a nervului auditiv), o pancreatită (inflamaţie a pancreasului) şi o orhita (inflamaţie a testiculelor) sunt, de asemenea, posibile şi susceptibile să apară fără inflamaţia parotidelor.

Profilaxia specifică

 Vaccinul împotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeolă şi antirujeolă. Beneficiile acestui vaccin depăşesc cu mult riscurile sale. Vaccinul se administrează conform calendarului de vaccinări la vîrsta de 12 luni şi 7 ani.


IMPORTANT

 La apariţia primelor semne de boală, cum ar fi febra dureri la nivelul urechii, tumefiaţia glandelor parotide, greaţă, vomă, alte semene - de urgenţă este necesar de a chema medicul la domiciliu, care va decide necesitatea şi durata spitalizării. Este necesar repausul obligatoriu la pat pe toată durata bolii, pentru a evita apariţia complicaţiilor.

Se recomandă de a respecta dieta alimentară, care va fi uşoară şi în funcţie de febră, în principal piureuri de legume, brînza de vaci, carne slabă, produse lactate. În cazuri, cînd este febră mare şi dureri de gît, se recomandă lichide în cantităţi mici şi repetate, la temperatura camerei (ceaiuri moderat îndulcite, supe strecurate, sucuri de fructe, zeama de compot, lapte).Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova