/ Educaţie pentru sănătate / Sănătatea femeii şi copilului  

Copilărie fără risc

Sanatatea copilului tau depinde de tine

Cum şi ce trebuie să faci ca să ai un copil sănătos?

Sănătatea ta este baza pe care se clădeste sănătatea viitorului tău copil. De aceea, planifică-ţi  sarcina, vizitează medicul înainte de a deveni însăcinata pentru a te asigura ca nu ai probleme, administrează acid folic cu 2 luni înainte de concepere pentru a diminua riscul apariţiei viciilor congenitale (îndeosebi a spinei bifida), adresează-te imediat medicului în cazul apariţiei primelor semne de sarcina, continue primirea acidului folic pîna la 12 săptămîni de gestaţie şi a preparatelor de fier pe parcursul sarcinii. În cazul apariţiei semnelor de pericol solicită ajutor  urgentă.

Dar, iată că ai născut şi te-ai întors acasă cu un bebeluş sănătos, cu un sentiment suprem de bucurie şi împlinire. În primele 3 zile dupa externarea din maternitate medicul de familie te va vizita la domiciliu. El te va sfătui ce să întreprinzi în cazul apariţiei semnelor de boală deoarece, la sugari, timpul de la începutul unei boli pînă la un sfîrşit tragic poate fi egal cu doar cîteva ore. Vizitele următoare se vor efectua in conformitate cu standardeledeîngrijireexpuse în Carnetul de dezvoltare a copilului.

Un copil sănătos nu refuză alăptarea, are un somn liniştit şi adaugă bineîn greutate.

Semnele generale de pericol pentru viaţa copilului

Semnele 1-4 sunt semne generale de pericol pentru viaţa copilului. în cazurile respective este indicată spitalizarea urgenta.

1.     Somnolenta, trezirea dificilă sau cînd copilul este inconştient.

2.     Convulsiile (tremuraturi puternice) cu încordarea muschiior membrelor şi imposibilitatea de a
linişti copilul, însotite de învineţire sau paliditate, ţipăt sau moleşeală.

3.     Nu poate suge la sîn şj/sau bea lichide.

4.     Vomă după fiecare hrană sau înghiţitură.

Febră (temperatură mai mare de 38°C, iar pentru prima luna de viaţă mai mare de 37,5°C) este legată de răceală, infecţia urechiuşelor (otită), pneumonie, infecţia tractului urinar şi alte infecţii. Unii copii fac febră dupa vaccinare, expunere la un mediu cu temperatura înaltă (pe cuptor).

Respiraţia dificilă sau frecventă (mai mult de 60 de respiraţii pe minut pentru sugarii cu varsta pana la 2 luni âi 50 respiraţii pe minut pentru cei de vîrstă 2-12 luni) sau, din contra, rara (mai puţin de 30 respiraţii pe minut), pe funda! de tuse, geamăt, învineţire, paliditate şi temperatură înaltă poate fi un semn a maladiilor respiratorii, care se pot complica cu pneumonie grava.

Diareea {scaun frecvent, apos, verde, cu mucozitaţi şi sînge, urît mirositor, mai mult de 10 ori pe zi la nou-născut şi circa 3 ori pe zi la un copil mai mare}, este semnul infecţiei gastrointestinale, intoxicaţiei alimentare, alergiei la lapte sau paraziţi, utilizării antibioticelor.

Ce trebuie să faci la apariţia acestor semne?

Să soliciţi imediat ajutorul medical de urgentă. Nu uita: cu cît copilul este mai mic, cu atît starea lui se poate agrava mai repede. Orice întîrziere în solicitarea ajutorului medical sau iniţierea tratamentului poate să te coste viaţa copilului tău. La prima vizită a medicului de familie la domiciliu concretizează telefonul şi instituţia unde trebuie să te adresezi dupa primul ajutor.

Iată cîteva sfaturi care te vor ajuta să uşurezi starea copilului bolnav pînă la venirea medicului:

În caz de febră - măsoară-i temperatura de cateva ori pe zi, mai ales în orele de dupa amiază. Consultă medicul imediat, daca copilul are febră mai mare de 38°C. Dă-i să bea cît mai mult lichid. Dacă copilul este mai mic de 6 luni, nu-i da alte lichide decît laptele matern. Dacă febra este provocată de dureri ale urechiuşelor, nu picura ulei, oţet sau alte soluţii, iar daca are eliminari din urechi nu aplica făină încălzită.

In caz de convulsii febrile - contactează imediat medicul!

Dacă copilul are diaree, dă-i suplimentar lichide. Dacă nu vomită, continue să-l alaptezi la sîn cît mai des. Dacă vomită, dă-i cu linguriţa să bea frecvent soluţie pentru rehidratare orala. Solicită  reţeta de la  medicul de familie,  acest preparat se eliberează gratuit. Administrează soluţia numai cu căniţa sau linguriţa. Dacă copilul vomită dupa administrarea  lichidelor,  asteaptă   10 minute şi dă-i repetat, dar mai încet. Urmează doar tratamentul prescris de medic. Dar dacă voma se repetă, după fiecare administrare a lichidelor, adreseaza-te imediat la medic!      

 

Се trebuie să cunoşti despre decesul subit al copilului?

 

Factorii de rise sunt: fumatul în timpul gravidităţii sau în cameră unde copilul doarme, aflarea lui într-o odaie puţin aerisită unde dorm şi alţi membri ai familiei, împărţirea patului cu un adult sau cu un alt copil (somnul pe cuptor, mai ales pe timp de iarnă, cand are loc acumularea oxidului de carbon). Riscul decesului subit, prln oprirea resplratlei în somn, creste de 4 ori dacă mama care alăptează consumă alcool.

 

Pozitia copilului în somn şi riscul de deces

 

Somnul pe burtă este cauza majora de moarte subită a sugarului. De aceea poziţla pe spate este cea mai bună soluţie pentru un somn nepericulos. Nou-născutului nu i se va pune рег sub cap. Locul cel mai sigur pentru copil în timpul somnului este patul lui.

 

Exista oare vre-un rise de aspiraţie a laptelui la copilul culcat pe spate?

Nu, în poziţia pe spate căile respiratorii se află deasupra esofagului, iar laptele ce se poate ridica din stomac este înghiţlt uşor, fără a pătrunde în căile respiratorii.

 

Ce este regurgitarea şi refluxul gastro-esofagian?

 

Regurgitarea reprezintă eliminarea în gura copilului a unor cantităţi mici de lapte înghiţit. Statisticele arata ca 40% de nou-născuţi sanatoşi regurgiteaze, adesea imediaţ după ce au fost alimentaţi. În aceste cazuri eliminarea este fără get şi nu influentează creşterea. În primeie 6 lunii regurgitarea este obişnuită, uneori durează 6-12 luni.

Din cauza aspiraţiei conţinutului stomacului în caile respiratorii se pot dezvolta unele complicaţii care pun în pericol nu numai sănătateă. dar şi viaţa copilului.

Daca regurgitarea este repetată şi însoţită de adaos insuficient în greutate. esofagita (jigaraie), disconfort, iritabilitate, dificultăţi de înghiţire, sînge în scaun, dereglări de respiraţie (tuse, aspiraţie, pneumonie fără temperatura), sindrom doloric provocat de aciditate, manifestat prin ţipăt strident, dereglări de somn, refuz de a suge, învineţire în timpul sau dupa alimentare şi anemie, atunci se stabileşte boala de reflux gastro-esofagian.

 

Cum poti ajuta copilul cu reflux gastro-esofagian?

 

  Adresează-te la medic pentru a exclude boala de reflux gastro-esofagian

  Alimentează-l frecvent, în cantităţl mici

  Poziţionează-l vertical timp de 20 minute dupa alimentare cu capul lui să fie pe umărul tău

  Nu-I mişca prea viguros dupa ce a fost alimentat

  Nu-I ţine în poziţie semiaşezate. Presiunea exercitată asupra stomacului provoacă regurgitarea • •  Nu-l înfăşa strîns, nu-l îmbrăca în haine strîmte

  Poziţioneaza copilul pentru somn pe spate cu capul ridicat sub un unghi de 30°

 

Ce trebuie să ştii despre îngrijirea copilului în primul an de viaţă?

 

1.  Pînă la 6 luni de viaţa, copilul trebuie alaptat exclusiv la sîn, ceea ce îi va asigura о creştere şi dezvoltare armonioasă, îI va proteja împotriva diareei infecţiilor respiratorii,   rahitismului, anemiei, alergiei si diabetului zaharat. Alte lichide în afara laptelui matern (ceai, ара, lapte de vacă, capra) în această perioadă nu se administrează.                       |

2.  Administrează zilnic copilului de la 0 la 2 ani vitamina D în scop profilactic (se eliberează gratuit de către medicul de familie) pentru о dezvolvare normală a dentiţiei şi scheletului. Consultă medicul referitor la modul de administrare a vitaminei D.

3. Asigură vaccinarea copilului conform Calendarului de vaccinuri.

4. Evită  contactul copilului cu persoane contagioase sau bolnave de infecţii respiratorii.

5. Spali-te pe maini pentru a preveni diareea ori de cîte ori contactezi cu copilul sau cu obiectele pe care le atinge, spală bine fructele sau legumele înainte de a le folosi la gătit.

6. Vorbeşte-i copilului cît mai des, ia-I în braţe, cîntă-i, citeşte-i din primele luni, joaca-te cu copilul.

 

Cum poti proteja copilul?

 

1.    Nu-I lăsa făra supraveghere şi în grija altor copii

2.    Nu-i lasă la îndemana obiecte mărunte pe care le-ar putea înghiţi, bagă în nas sau urechi

3.    Nu-I lăsa să se joace cu obiecte care-i pot acoperi nasul şi gura (pungi de plastic, baloane)

4.    Nu-i da obiecte ascuţite sau jucării care pot fi desfăcute

5.    Nu-l aseza pe scaune înalte sau pe suprafeţe de unde ar putea cădea

6.    Nu-I tine în braţe atunci cînd consumi bucate sau băuturi fierbinţi

7.    Fereşte-I de animalele domestice

8.    Nu-i pune lanţuri şi şireturi la gît din cauza riscului strangularii

9.    Nu-I culca pe cuptor sau langă arăgaz din cauza riscului de sufocare şi combustii

10.   Foloseste pentru scaldatul lui temperatura apei în limitele 35-39°C

11.   Fixeaza-I în automobil în scaunelul de siguranţă

12.   Nu-i da medicamente care nu sunt indicate de medic

 Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova