/ Serviciul de presă  

Săptămâna mondială pentru siguranţa rutieră 2013 - „PENTRU SIGURANŢA PIETONILOR”

Anual peste 270.000 de pietoni îşi pierd viaţa în accidente rutiere la nivel global, constituind 22% din numărul total de 1,24 milioane de decese înregistrate în cadrul accidentelor rutiere. În Republica Moldova, pe parcursul anului 2012 şi-au pierdut viaţa 130 de pietoni şi alţii 885 au primit diverse traume. Din numărul total de accidente înregistrate în perioada dată (2.712 accidente), cea mai mare parte au constituit-o accidentele cu tamponarea pietonilor - 935 accidente sau 34,5% .

Există multe măsuri care pot fi întreprinse pentru a proteja pietonii. În publicaţia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi partenerilor „Siguranţa pietonilor: manual de siguranţă rutieră pentru factorii de decizie şi profesionişti" sunt recomandate un şir de măsuri conform cărora:
• adoptarea şi punerea în aplicare a legilor privind reducerea limitei de viteză, consumului de alcool la volan, utilizarea telefonului mobil şi altor forme ce reduc atenţia şoferului la volan;
• crearea unei infrastructuri ce ar separa pietonii de trafic (trotuare, treceri de pietoni cu un nivel mai ridicat, pasaje, pasaje subterane, zone de refugiu) ar reduce viteza vehiculelor auto (dispozitive de limitare a vitezei, benzi de avertizare sonoră) şi ar îmbunătăţi iluminatul carosabilelor;
• crearea zonelor pietonale în centrul oraşelor prin restricţionarea traficului în aceste zone;
• îmbunătăţirea proiectelor traseelor de tranzit;
• organizarea şi/ori îmbunătăţirea continuă a serviciilor de urgenţă, pentru a asigura o asistenţă medicală rapidă persoanelor cu leziuni care pun viaţa în pericol.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii face apel la guvernele din toate ţările să întreprindă acţiuni concrete pentru a îmbunătăţi siguranţa pietonilor.

Sub sloganul „Pentru siguranţa pietonilor", în Săptămâna Mondială pentru Siguranţa Pietonilor, 6-12 mai, marcată în anul curent circa de 100 de ţări ale lumii, au fost realizate şi continuă să fie realizate diverse activităţi direcţionate spre protecţia pietonilor. Aceste activităţi vor contribui la atingerea scopului Deceniului de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră - de a salva 5 milioane de vieţi până în 2020.

În perioada 6-19 mai 2013, în conformitate cu planul de acţiuni privind desfăşurarea Săptămânii Mondiale a Siguranţei Rutiere în Republica Moldova sunt organizate activităţi direcţionate spre sporirea atenţiei asupra nevoilor pietonilor şi necesităţii de a întreprinde acţiuni concrete de a-i proteja. A fost dat startul iniţiativei „Long Short Walk", care prevede parcurgerea de către pietoni a unor itinerare în oraş, cu scopul promovării siguranţei rutiere. Au fost produse şi vor fi distribuite la nivel naţional postere pentru a atenţiona asupra problemei siguranţei pietonilor şi de a schimba atitudinea. Va fi organizat un dialog privind politicile în domeniul siguranţei rutiere; un atelier de instruire pentru specialişti privind prevenirea violenţei şi traumatismelor cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În câteva grădiniţe se vor organiza activităţi interactive cu copii şi vor fi distribuite reflectorizante.

Deceniul de Acţiuni pentru Siguranţa Rutieră 2011-2020, declarat de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite, oferă un cadru larg pentru a atrage atenţia asupra problemei siguranţei rutiere. Lansat în luna mai a anului 2011 de către guvernele din întreaga lume, inclusiv şi de Republica Moldova, Deceniul de Acţiuni îşi propune să dezvolte capacităţile de gestionare a siguranţei rutiere; să îmbunătăţească siguranţa carosabilelor şi vehiculelor auto; să sporească atitudinile şi practicele tuturor participanţilor la trafic şi să fortifice serviciile de asistenţă medicală urgentă.

 Particpant la concursul WebTop
©2006-2010 Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova